Organisatie

PSV “De Oorsprong” is een veelzijdige vereniging, waarbij al vanuit oudsher leek alsof niets te gek was. Een ieder die lid is, kon (en kan uiteraard nog steeds) op veel verschillende manieren bezig zijn met paard of pony. Een greep uit de zaken die georganiseerd worden: Dressuur- en menlessen, springlessen of oefenparcoursen, marathonparcoursen, tuigwedstrijden en diverse clinics of workshops.

Uitdagingen zoals à la flèche rijden, de Hongaarse Post, ponycrossen, strijdwagens (met landingen en parachutisten erop), spelletjesdagen, oriënteringsritten, shows met allerhande rijtuigen, bruiloften, dressuur-of mencarroussels, bijdragen aan meerspannen of langspannen… het is allemaal gedaan.

De verenging heeft een heeft actieve commissies die zorg dragen voor deze activiteiten. Mochten er nu activiteiten zijn die je graag nog eens zou willen doen, meldt het dan aan bij de activiteitencommissie. Zij staan open voor ideeën van iedereen.

De geschiedenis van psv de Oorsprong

PSV de Oorsprong is opgericht op 17 november 1937. Voordat de rijvereniging werd opgericht werd er in los verband gereden. De ambities werden echter steeds groter, dus men wilde zich officieel aansluiten bij de bond.

De naam, De Oorsprong, heeft de rijvereniging te danken aan de locatie waar de leden reden.
De heer A.K.W. Douma (1932 -2009), ‘preekheer’ en groot liefhebber van het Friese paard schreef in zijn boekje over stoeterij De Oorsprong (1885-1930) het volgende: “In 1937 werd te Huisterheide een landelijke rijvereniging opgericht die de oude naam van de stoeterij overnam. Zij heeft als eerste rijvereniging in ons land het Friese paard consequent als rijpaard gebruikt en daarmee baanbrekend werk verricht.”

In 1967 heeft de rijvereniging een stuk geschiedenis geschreven met de propaganda- rit waar een groep van acht ruiters en amazones en een tweetal paarden in vijf dagen tijd door heel Friesland trokken. Zij gingen allen uniform gekleed in het rijkostuum.
Met deze bijzondere actie wilde de rijvereniging aandacht schenken aan het dreigende geldtekort van het Friesch Paarden Stamboek en de stagnerende fokkerij van het Friese paardenras. De hele actieweek heeft enkele honderden nieuwe donateurs en vele nieuwe leden opgeleverd.

In 1989 is er aan de locatie C. Faberleane met de bouw begonnen van de eerste rijhal van de vereniging, de Arend Mandemakerhal. De eerste bak heeft een afmeting van 25×60 meter. De tweede rijhal is in 1995 gebouwd.

Hierin heeft de bak een afmeting van 20×40 meter.

Scroll naar boven